Teknoloji Denizcilik Sektörünü Nasıl Şekillendirecek?

Ticareti yapılan malların yaklaşık %90’ı küresel olarak okyanus yük taşımacılığı yoluyla taşınmaktadır. Ortaçağdan bu yana ticaretin büyümesi ve refahının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Teknoloji de deniz taşımacılığı sektörünün büyümesinin ve refahının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Her yıl yeni teknolojiler gemilerin daha büyük, daha hızlı ve daha verimli olmasına yardımcı oluyor.

Denizcilik endüstrisi, verimliliği artırmak için yapay zekayı (AI) kademeli olarak benimsiyor…  AI tahmini programlar oluşturmaya, konteynerleri düzenlemeye, seferleri planlamaya, yakıt tüketimini optimize etmeye ve daha fazlasına yardımcı olacak.

Yapay Zeka denizcilik sektörünü de daha güvenli hale getiriyor. İnsan hatası 2014-2019 yılları arasında deniz çarpışmalarının %75 ‘ine neden oldu. Birçok gemi, kazaları önlemek için yapay zeka destekli navigasyona geçiyor. Stena Line ve OOCL gibi büyük denizcilik şirketleri, gemileri için farklı kapasitelerde yapay zeka çözümlerini çoktan benimsedi.

Yapay zeka uygulamaları gemilerle sınırlı değil. Büyük limanlar bile operasyonları yönetmek için yapay zekayı kullanıyor. Ayrıca altyapının farklı bölümlerini otonom olarak idare etmek için de yapay zeka kullanıyorlar.

Valencia Limanı çalışması, makine öğrenimi ve yapay zekanın gemileri ve kamyon ziyaretlerini oldukça iyi yönetebileceğini gösterdi. Farklı gemiler için esnek saatler oluşturmak için yapay zeka kullandılar. Sonuç, yapay zekanın limanlardaki sıkışıklığı azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğini gösterdi.

Dünyanın dört bir yanındaki birçok liman da yapay zekayı farklı kapasitelerde kullanıyor. Singapur, Los Angeles ve Rotterdam limanları, yapay zeka destekli operasyon yönetiminin harika örnekleridir. Bu, son zamanlarda yaşanan liman sıkışıklığıyla mücadelede çok faydalı olacaktır. 2022’de konteyner gemilerin yaklaşık %66 ‘sı rötar yaptı. Konteyner gemileri için ortalama gecikme de 2019’da 4 gün iken 2022’de bir haftaya yükseldi.

Yapay zeka ayrıca maliyet tasarrufu yapılacak alanları da belirleyebilir. Ayrıca kaynak israfının azaltılmasına da yardımcı olabilir. Yapay zeka gemileri ve limanları optimize ettikçe, dünyanın dört bir yanındaki işletmeler en ucuz uluslararası nakliye ücretlerinden ve daha hızlı teslimattan yararlanabilirler.

Robotik İşgücüne Olan Bağımlılığı Daha da Azaltacak

Robotlar şimdiden birçok gemicilik operasyonunda insanların yerini almaya başladı. Örneğin Hyundai Merchant Marine (HMM) gemilerinin gövdelerini temizlemek için su altı robotları kullanıyor. Bu tür robotlar zor koşullarda çalışabiliyor.

Robotlar su altında insanlardan daha verimli çalışabilir. Ayrıca temizlik sırasında çevreye verilen zararın azaltılmasına da yardımcı olurlar. Bu robotlar temizlik yaparken zehirli maddeleri kontrol edebilir ve okyanusu kirlilikten koruyabilir.

Benzer şekilde, birkaç şirket petrol sızıntılarını temizlemek için robotlar geliştirmiştir. Bu yine insanlar için tehlikeli bir iştir. Dumanlarla, zehirli kimyasallarla ve yangın patlamalarıyla uğraşmayı gerektirir. Bir robot okyanustaki pisliği insan hayatını tehlikeye atmadan temizleyebilir.

Robotlar ayrıca gemi denetimleri ve onarımları gibi diğer birçok alanda da insanların yerini almaktadır. İnsanların bir geminin gövdesindeki hasarı veya korozyonu tespit etmesi zordur. Robotlar gemileri incelemek için çeşitli sensörler kullanabilir. Bu sensörler bir gemideki küçük çatlakları ve korozyonu tespit etmeye yardımcı olur. Ayrıca bu tür hasarların ciddiyetini de tahmin edebilirler. İnsanların aksine, bu robotlar inceleme için su altında kolayca seyahat edebilirler.

Robotlar, temizliğin yanı sıra gemilerde ve rıhtımlarda çeşitli uygulamalara sahiptir. Birçok rıhtımda gemilere kargo yüklemek ve boşaltmak için robotlar kullanılıyor. Uygulama kapsamı arttıkça, 2024 yılında denizcilik sektöründe daha fazla robotun kullanıldığını göreceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir